Old Workshop

A project to rehabilitate a run down carpenter’s workshop by increasing its size and converting it to live/work.

The original workshop is set behind an old wall that links two nineteenth century terraces, forming a gap that frames a borrowed landscape of tree canopies. The aim of the design was to double the inhabitable volume without compromising the integrity of wall or landscape.

A new basement level was inserted under the original, but offset horizontally to allow daylight to penetrate through structural walk on rooflights running along its length.

Materials salvaged from the derelict structure were used to restore the original building with small interventions to accommodate changed requirements of day lighting, thermal efficiency and circulation.

The street wall was pierced to create the main entrance – integrated into the brickwork but visible only as a rectangular witness line.

Sodden timbers from the original roof were dried out, cleaned and used to make the kitchen.

Winner of the Architects' Journal Small Projects Award 2012

Structural Engineers: C & R Design

Service Engineers: Peter Deer & Associates

Contractor (substructure): Abtech

Contractor (superstructure): Skye

Principal Photography: David Grandorge

 
Project: Old Workshop Project: Old Workshop Project: Old Workshop Project: Old Workshop Project: Old Workshop Project: Old Workshop Project: Old Workshop Project: Old Workshop